Η Μαρία Κάλλας τραγουδά στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας, το καλοκαίρι του 1964 - σπάνιο βίντεο


Εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 31 Μαΐου 2005

Λευκάδα, το σπάνιο βίντεο θα προβληθεί στις "Γιορτές Λόγου και Τέχνης"


Η Μαρία Κάλλας τραγουδά στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας, το καλοκαίρι του 1964.  Το πολύτιμο βίντεο θα προβληθεί για πρώτη φορά φέτος στο ιστορικό Φεστιβάλ της Λευκάδας. 

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο θα δει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά στα πενηντάχρονα των "Γιορτών Λόγου και Τέχνης" της Λευκάδας τον Αύγουστο.  Πρόκειται για ένα ερασιτεχνικό φίλμ με την ολιγόλεπτη εμφάνιση της Μαρίας Κάλλας στην πλατεία της Λευκάδας τον Αύγουστο του 1964, που θεωρείται ότι ήταν και η τελευταία εμφάνιση της ντίβας σε ελληνικό κοινό.  Η Μαρία Κάλλας είχε επισκεφθεί τότε για δύο βράδια το φεστιβάλ της Λευκάδας με τον Αριστοτέλη Ωνάση στο πλευρό της.  Κατόπιν παροτρύνσεων του κοινού ερμήνευσε μια άρια από την "Καβαλερία Ρουστικάνα", ζητώντας "συγνώμη" γιατί είχε πολύ καιρό να κάνει πρόβα.  Μέχρι σήμερα σώζονταν μόνο φωτογραφίες από την εμφάνιση της Κάλλας στη Λευκάδα.  Χρειάστηκαν 15 χρόνων προσπάθειες από τον Λευκαδίτη εικονολήπτη Γιάννη Βλάχο Φαλκώνη, για να βρεθεί τελικά ένας τουρίστας που είχε κινηματογραφήσει την ερμηνεία της.  Το απρόβλητο φιλμ θα παρουσιαστεί στις αρχές Αυγούστου, στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων των "Γιορτών Λόγου και Τέχνης" που επιμελείται το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας.  Το Λευκαδίτικο Φεστιβάλ ξεκίνησε το 1955 παράλληλα με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Εκδηλώσεις:
Οι επετειακές φετινές "Γιορτές Λόγου και Τέχνης" που γίνονται στη Λευκάδα μεταξύ 7-14 Αυγούστου κρύβουν και άλλες εκπλήξεις.  Καταρχήν, πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα του Ο.Η.Ε. που γιορτάζει φέτος 60 χρόνια από την ίδρυσή του, θα παρουσιαστεί και το έργο της Λευκαδίτισσας μαέστρου Κωνστάντιας Γουρζή "Πέντε τραγούδια για τη Λευκάδα", από την "Καμεράτα" στις 7 Αυγούστου και ο "Φωτεινός" του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη από την χορωδία και την ορχήστρα "Οbilic" του Πανεπιστημίου "Branko Krsmanovic" του Βελιγραδίου στις 8/8.
Μια ακόμα έκπληξη του φετινού φεστιβάλ είναι και η διοργάνωση μεταξύ 1 και 15 Αυγούστου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διεθνούς Τριενάλε και Χαρακτικής με θέμα το βιβλίο, στην οποία συμμετέχουν 75 χαράκτες από όλον τον κόσμο. Θα ακολουθήσει στις 21 έως 28/8 το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" - Μ. Μπούτση

Δεν υπάρχουν σχόλια: