Κεραμιδάκι Νικιάνας



Η παλιά βρύση στο Κεραμιδάκι Νικιάνας

Είχα ακούσει για την πηγή στην τοποθεσία στου “Πασά”, που πήρε το όνομά της από τον Φάιτ Πασά, έναν εκ των πρωτοστατών της κατάκτησης του νησιού της Λευκάδας από τους Τούρκους στα 1479, και όπου βρισκόταν σύμφωνα με τα λεγόμενα του Νταίρπφελντ ο κήπος του Λαέρτη. Δεν ήξερα όμως ότι υπάρχει και άλλη βρύση παραδίπλα, στην τοποθεσία Κεραμιδάκι, στο χωριό Νικιάνα Λευκάδας ή μάλλον μεταξύ των χωριών Νικιάνας και Περιγιαλίου. Δεν φαίνεται και από το δημόσιο δρόμο. Θα πρέπει να ψάξει κάποιος για να την βρει.
keramidaki_01
Βρίσκεται σχεδόν πάνω στη θάλασσα και το γάργαρο πηγαίο νερό της είναι πόσιμο και προτιμάται από τους περίοικους. Σύμφωνα με εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η βρύση κτίσθηκε το 1890 από τον Γεώργιο Μπουμπούλη και ανακαινίστηκε στη σημερινή της μορφή το 1925 από την Ζωή Βαλαωρίτη, νύφη (μάλλον) του εθνικού μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
keramidaki_02
Δίπλα από τη βρύση βρίσκεται και ένα παλιό πέτρινο σπίτι των Κολονέλων που έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως εστιατόριο με την ονομασία “Το σπίτι του Κολονέλου”. Από εκεί πήραμε και την πιο κάτω παλιά φωτογραφία του σπιτιού (Πηγή: http://www.koloneloshouse.gr).
keramidaki_03
Filed under ΝικιάναΠαλιές φωτογραφίες

http://nikiana.wordpress.com·

Δεν υπάρχουν σχόλια: