Ιερά Μονή Φανερωμένης



Ιερά Μονή φανερωμένης

by Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας (Σημειώσεις) on Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 στις 2:41 μ.μ.
Ιερά μονή


Ιερά μονή φανερωμένης

Λευκάδα Ιερά μονή φανερωμένης
Στον ιερό βράχο της Κυράς, όπως αποκαλούν την Υπεραγία Θεοτόκο οι Λευκάδιοι, σε ένα λόφο, ως σκέπη και καταφυγή, πάνω και δυτικά από την πόλη του νησιού βρίσκεται, εδώ και αιώνες, σε μια μαγευτική τοποθεσία η ιστορική Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης.
Ιερά μονή φανερωμένης
Σύμφωνα με την παράδοση, στο μέρος αυτό παλαιότερα ήταν χτισμένος ο ναός της θεάς Αρτέμιδος. Ο Απόστολος Παύλος στο πέρασμά του από την Νικόπολη. Το 63 μ.Χ. έστειλε στο νησί τους τρεις μαθητές του Ακύλα, Σωσίωνα και Ηρωδίωνα. Ο τελευταίος γονατιστός, προσευχήθηκε με πίστη στο Θεό και το είδωλο της Αρτέμιδας έπεσε κάτω και έγινε θρύψαλα. Στη θέση αυτή οι χριστιανοί θα κτίσουν ένα μικρό ναό αφιερωμένο στην Παναγία. Στη συνέχεια ο Απόστολος Παύλος χειροτόνησε το Σωσίωνα πρώτο επίσκοπο Λευκάδος.
Το 332 μ.Χ., στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο τότε επίσκοπος Αγάθαρχος και δύο μοναχοί θα εγκατασταθούν εκεί και θα ξεκινήσει ο μοναχισμός στο νησί χτίζοντας τα πρώτα κελιά.
Μετά από λίγα χρόνια το Μοναστήρι καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά, αλλά οι χριστιανοί της Λευκάδας το ξανάχτισαν. Μάλιστα παράγγειλαν την εικόνα της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη, στον αγιογράφο Κάλλιστο, πού ήταν ιερέας στην Αγιά Σοφιά. Εκείνος, ύστερα από προσευχή και νηστεία, άρχισε να ζωγραφίζει την εικόνα. Το σχέδιο της μορφής της Παναγίας αποκαλύφθηκε στον Κάλλιστο με θαυμαστό τρόπο. Ο αγιογράφος βρήκε από την ίδια την Παναγία σχεδιασμένη την εικόνα και ο ίδιος με όμορφα χρώματα την τελείωσε. Από το θαύμα αυτό ονομάστηκε η εικόνα Φανερωμένη.
Το 1734 η Μονή Φανερωμένης Λευκάδας και ενώ το νησί είναι υπό Ενετική κυριαρχία, χτίζεται ο κεντρικός ναός στη σημερινή του μορφή. Όμως ο ναός θα καεί ολοκληρωτικά το 1886 οπότε και θα αρχίσει και πάλι η ανακατασκευή του.
Το τέμπλο κατασκευασμένο το 1887 είναι έργο του Ευστράτιου Προσαλέντη ενώ οι εικόνες προστέθηκαν αργότερα, το 1919, και φιλοτεχνήθηκαν από τους αδελφούς Χριστόδουλο και Θωμά Ζωγράφο. φιλοτεχνήσει. αιώνα παραγγέλνεται στην Κωνσταντινούπολη η εικόνα της Παναγίας.
Η εικόνα της Παναγίας που υπάρχει σήμερα είναι αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας, φιλοτεχνημένο από τον ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη στο Άγιο Όρος το 1887.
Για χρόνια η Μονή ήταν ανενεργή, ώσπου στη Μονή αποφασίζει να έρθει το πνευματικό παιδί του προηγούμενου Μητροπολίτη Κύρου Νικηφόρου, ο οποίος και θα λάβει κατά την κουρά το όνομά του. Πρόκειται για το Ιερομόναχο πατέρα Νικηφόρο Ασπρογέρακα Το μοναστήρι την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε κατάσταση ερείπωσης και οι συνθήκες διαβίωσης, σχεδόν, άθλιες, καθώς είχε εξελιχθεί σε χώρο θρησκευτικής λατρείας όχι μόνο για τους Λευκάδιους αλλά και για όλους τους επισκέπτες του νησιού.
Ο ιερομόναχος Νικηφόρος με σεμνότητα και αγώνα δεκαετιών κατόρθωσε να αλλάξει την όψη του μοναστηριού να το ανακαινίσει, να δημιουργήσει εκκλησιαστικό μουσείο και ταυτόχρονα να προσελκύσει κι άλλους μοναχούς δημιουργώντας ένα αξιόλογο κοινόβιο. Πάντα υπό τις ευλογίες του τότε Μητροπολίτη Νικηφόρου.
Η εκδημία του και η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ Θεοφίλου -ο οποίος είχε ως ανθυποψήφιο τον ηγούμενο της Μονής- άλλαξε τους συσχετισμούς. Οι καλές δημόσιες σχέσεις του κ Θεοφίλου στη Μονή Πετράκη του εξασφάλισαν την άνετη εκλογή. Κι αυτό χωρίς τότε η Ιεραρχία να εισακούσει τη φωνή των Λευκαδίων κατά προκλητικό τρόπο Κάποιοι είχαν προαποφασίσει για λογαριασμό άλλων και σήμερα η Λευκάδα γίνεται γνωστή στο πανελλήνιο, εκτός από τα γεωλογικά φαινόμενα των σεισμών και για τους σεισμούς στους κόλπους της εκκλησίας. 
Πολλοί θέλησαν να ελέγξουν τα οικονομικά της Μονής και να θέσουν υπό κηδεμονία το μοναστήρι και τον ηγούμενο της, καθώς ο νέος Μητροπολίτης χωρίς διοικητική εμπειρία, σύντομα βρέθηκε δέσμιος εκκλησιαστικών κύκλων οι οποίοι για χρόνια ελέγχουν την τοπική εκκλησία. Έτσι η κρίση ήταν αναπόφευκτη .Μια κρίση που έχει διχάσει το ποίμνιο της τοπικής εκκλησίας και έχει προκαλέσει την οργή, ακόμη εκείνων που δεν έχουν τις άριστες σχέσεις με την εκκλησία.
Ο κ. Θεόφιλος, αντί να επιδείξει αγάπη και να αποδεχτεί να συνυπάρξει του με τον ηγούμενο π. Νικηφόρο, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στο έργο του Θεού κάνοντας τη Μονή ιερό προσκύνημα όλης της χριστιανοσύνης, ώστε η Τοπική εκκλησία στο πρόσωπο και των δύο να γνωρίσει μέρες ειρήνης και θρησκευτικής γαλήνης, προτίμησε να έρθει σε ρήξη και να επιχειρεί με κάθε μέσο να διώξει τον ηγούμενο από τη Μονή μαζί με τους μοναχούς. Πράξη πρωτόγνωρη όσο και ανήκουστη για τα εκκλησιαστικά δρώμενα του νησιού το οποίο πάντοτε πορεύονταν εν ειρήνη Χριστού. Προφανώς, γιατί τα οικονομικά συμφέροντα της Μονής είναι πιο σημαντικά από την παρουσία ενός άξιου και ταπεινού μοναχού ο οποίος δε διαθέτει ως περιουσιακό στοιχείο παρά μόνον το ράσο του.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Ιερά Μονή της Φανερωμένης από τα έτη 1983-1990 διοικείτο από Ηγουμενοσυμβούλιο διορισμένο από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης, καθότι οι μοναχοί ήσαν κάτω του αριθμού των πέντε ,οπότε προβλέπεται η εκλογή Ηγουμένου και η ύπαρξη εσωτερικού κανονισμού.
Στο διάστημα 1990-2008, όπου για κάποια περίοδο εξέλειπαν μοναχοί από τη Μονή η διοίκηση ασκούνταν από διαχειριστική επιτροπή (εκ του Ηγουμένου και δύο συμβούλων εγγάμων ιερέων) κατά το νόμο.
Στη συνέχεια η Ιερά Μονή απέκτησε αδελφότητα και, ήδη, υπάρχει εννεαμελής αδελφότητα με πέντε μοναχούς εγκαταβιούντες σε αυτήν. Το Νοέμβριο του 2008 η Ιερά Μονή κατέθεσε Εσωτερικό Κανονισμό προς τον Σεβασμιώτατο με σκοπό την προώθηση και έγκριση του από την Ιερά Σύνοδο. Ο κανονισμός αυτός δεν προωθήθηκε προς τη Σύνοδο το οποίο εκ του νόμου όφειλε να πράξει ο κ. Θεόφιλος.
Με την πάροδο του χρόνου διαπιστώνονταν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη διοίκηση της Μονής κάτι που ο διαχειριστικός έλεγχος που ζητήθηκε από τον Μητροπολίτη και πραγματοποιήθηκε από την Σύνοδο το Νοέμβριο του 2009 διαπίστωσε. Μάλιστα ο Μητροπολίτης έστειλε το πόρισμα στον Εισαγγελέα για περαιτέρω έρευνα και απόδοση πιθανόν ευθυνών.
Κατόπιν των ανωτέρω η Ιερά Μονή πρόβαλε την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη Ηγουμενοσυμβουλίου από την αδελφότητα και σύμφωνα με την Εκκλησιαστική και πολιτειακή νομοθεσία.
Ο κ. Θεόφιλος αρνήθηκε να γίνουν εκλογές και αντί αυτού διόρισε νέα διαχειριστική αρχή αφού τα μέλη της παλιάς επιτροπής παραιτήθηκαν.
Η Ιερά Μονή δεν δέχτηκε την επιτροπή και προέβη την 7η Μαρτίου 2010 στην εκλογή Ηγουμενοσυμβουλίου από τα Μέλη της αδελφότητας, κάτι που ο Μητροπολίτης, μέχρι και σήμερα, δεν αναγνωρίζει.
Σειρά έχει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος να αναλάβει ρόλο και να αποκαταστήσει την ειρήνη και γαλήνη στην τοπική εκκλησία της Λευκάδας ,ώστε να σταματήσει να διαπομπεύεται το νησί και να διχάζονται οι πιστοί. Να δώσει άμεσα τέλος στη σοβούσα κρίση η οποία δημιουργήθηκε μετά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη. Γιατί η Λευκάδα δεν μπορεί να γίνει μια νέα Λάρισα. 


Ανδρέας Κάτσενος

Δεν υπάρχουν σχόλια: