Η εποχή της γραβάτας και άλλες ιστορίες



Η εποχή της γραβάτας και άλλες ιστορίες από τον Μπάμπη το Γούρμο



   
Η εποχή της γραβάτας
Μιας και πλησιάζει η Σαρακοστή και το Καρναβάλι, ο αδερφός μου βρήκε μετά από χρόνια τη φωτογραφία που βλέπετε… και όταν την είδα συγκινήθηκα! Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1964 στο κέντρο Κομπίτση, τη δεύτερη ναυαρχίδα της Λευκάδας… και από αριστερά προς τα δεξιά είναι ο αδερφός μου ο Τάκης, ο Αντρέας Γιαννουλάτος και ο Μελίτας. Η πρώτη ναυαρχίδα ήταν το Πάνθεον… εκεί μεγάλωσα και εκεί γαλουχήθηκα! Ο πατέρας μου και ο Μουτρούκαλης έκαναν το καρναβάλι για πολλά χρόνια. Εκεί μέσα, λοιπόν, έζησα και εγώ…
Ο Κομπίτσης ήταν εκεί που είναι σήμερα το Bistro Διατηρητέο. Ήταν πολύ μεγάλο και με πατάρι, ενώ οι κουρτίνες του ήταν χοντρές και βαριές για να μην βλέπουν όσοι ήταν από έξω τους θαμώνες! Πολύ συχνά ερχόταν να παίξει μουσική και ο διάσημος τότε Μαρόκος (έτσι τον έλεγαν), που έπαιζε χαβάγια (ένα όργανο σαν το σαντούρι). Ήταν ο καλύτερος της Ελλάδας… και υπό τους ήχους της χαβάγιας μέσα από τις κουρτίνες παραμονεύανε -όσοι δεν μπορούσαν να μπουν- να δούμε ποιοι θα μπουν μέσα, γραβατωμένοι. Απέναντι στον Ντόβα σύχναζαν οι νταήδες, από την Ήπειρο… Χρόνια μονοπωλούσαν και αυτοί το καρναβάλι! Ενώ στο κτίριο που ήταν το παλιό ΚΤΕΛ συναντιόντουσαν οι χαλκιάδες.
Τότε, λοιπόν, ο απλός ο λαός δεν κούταγε να βάλει γραβάτα… Το προνόμιο αυτό είχαν οι άρχοντες της περιοχής! Κάποιοι από αυτούς ήταν ο Αζραχάς ο δικηγόρος, ο Φατούρος, οι Ραπταίοι και πολλοί άλλοι… Αν έβαζε κάποιος άλλος γραβάτα φαίνονταν περίεργο!
Οι Απόκριες ήταν η μόνη περίοδος που ακόμα και ο απλός λαός έβαζε γραβάτες… για να δείξουν ότι είναι άνθρωποι! Θυμάμαι ότι τις μάσκες τις φτιάχναμε μόνοι μας… τις κόβαμε με το ψαλίδι και τις βάφαμε εμείς!
Μετά ήρθε η απότομη ανάπτυξη… ούτε εμείς οι ίδιοι δεν το πιστεύαμε αυτό! Ο κόσμος άρχισε να φτιάχνει, εκτός από γραβάτες, και κουστούμια, τα οποία για να τα πάρουν περίμεναν 1-2 μήνες. Εκείνη ήταν και η εποχή των μετρ ραφτάδων… Δεν προλάβαιναν με τις παραγγελίες… Οι μισοί από τους ραφτάδες έφυγαν για το εξωτερικό, όπου και άφησαν τα σημάδια τους, όπως ο Χαριτίδης και ο Μάριος ο Καββαδάς. Άλλοι πάλι έκατσαν στη Λευκάδα και έκαναν τη δουλειά τους… Ένας από αυτούς ήταν και ο Μήλαρης (ή Κούρτης) ο οποίος έφτιαξε το πρώτο μου κουστούμι… θυμάμαι ήταν ένα πράσινο! Το βράδυ που φόρεσα το κουστούμι μου από το πολύ το μεθύσι έπεσα στη σούδα του Μπία, στη Νεάπολη… Το θυμάμαι σαν όνειρο αυτό!  Εκείνα τα χρόνια μπορεί να ήταν δύσκολα, αλλά ήταν χρόνια ευτυχισμένα… Τρέχαμε ξυπόλυτοι στις γειτονιές, ο λαός ήταν διαφορετικός, δεν είχε εισβάλει ο πλούτος και το ευρώ, η ζήλια για τον άλλον, ο νεοπλουτισμός. Εγώ αυτή την εποχή, έστω και φτωχός, θα ήθελα να την ξαναζήσω! Τώρα σκέφτομαι τα νέα τα παιδιά… τι θα γίνουν από εδώ και πέρα, γιατί το μέλλον τους είναι αβέβαιο με την κατάσταση που επικρατεί! Αλλά ας μην λέμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια! Εύχομαι και φέτος να γίνει το Καρναβάλι, να ξεχάσει λίγο ο κόσμος γιατί είναι και ένας τρόπος διαφυγής από τα προβλήματα!
 Οι μόνοι που γελάνε…
Ανακάλυψα ποιες ομοιότητες έχει η Marfin με τη Vodafone… Δεν κάνω διαφήμιση, αλλά μπαίνεις στην Marfin και όλες οι κοπέλες είναι χαμογελαστές! Δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό… ήταν λες και έμπαινα σε γερμανική ή ελβετική ή ολλανδική τράπεζα! Το ίδιο μου συνέβη και στη Vodafone…
Είναι τα μόνα κάστρα στα οποία δεν εισχώρησε ο ιός του μνημονίου και ακόμα οι υπάλληλοι γελάνε! Κάντε και εσείς μια επίσκεψη εκεί μέσα… πιστεύω θα σας κάνει καλό!
 Ο τουρισμός και τα αεροπλάνα…
Ενώ οι προβλέψεις για τον τουρισμό είναι πολύ καλές φέτος και όλοι λένε ότι θα πάνε καλά τα πράγματα… τελικά την πραγματικότητα δεν την ξέρει κανείς! Εγώ που ασχολούμαι χρόνια στην παραλία με τα σκάφη, ακούω πολλά παράπονα από τους τουρίστες! Όλοι διαμαρτύρονται για το Άκτιο… Γιατί το Άκτιο δεν φέρνει αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και οι τουρίστες αναγκάζονται και έρχονται στη Λευκάδα μέσω της Κέρκυρας. Τα μόνο δρομολόγια που πραγματοποιούνται είναι από εταιρείες οι οποίες είναι πιο ακριβές!
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και όλοι αυτοί που έχουνε τα σκάφη τους εδώ σκέφτονται να μετακομίσουν στην Κέρκυρα! Δεν φτάνει που φεύγουν τα ΤΕΙ και θα νεκρώσουν οι καφετέριες, τα μαγαζιά και τα ενοικιαζόμενα… σε λίγο θα φύγουν και τα τουριστικά γραφεία… και θα μείνουμε μόνοι μας!
Εγώ δεν μπορώ να επέμβω σε αυτά τα θέματα, είναι άλλοι οι αρμόδιοι, αλλά κρούω τον κώδωνα του κινδύνου! Χανόμαστε… τώρα ποιος θα μας σώσει δεν ξέρω! Ο Θεός να βάλει το χέρι του…
 Αν συμμετείχα…
…. Αν συμμετείχα στο Καρναβάλι θα έφτιαχνα ένα άρμα που θα έλεγε «Ήρθαν οι Τούρκοι»… Θα ήμουνα εγώ πάνω ντυμένος Χατζιαβάτης, θα είχα και τον Μπατιάλη να κάνει τον τσάρο… θα έλεγα τα τούρκικά μου, θα είχα θέμα την Μαρίνα… και θα έλεγα: «Μας κατέλαβαν δίχως πόλεμο…».
Ήρθαν ειρηνικά… χωρίς πόλεμο… Από τη μια έχουμε τους Γερμανούς και από την άλλη τους Τούρκους! Οι παλιοί μας εχθροί μας κατέλαβαν! Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να γίνει κανένας πόλεμος! Ήδη μας εξοντώνουν, εφόσον μας φορολογούν τα δυο παιδιά… εξοντώνουν τη φυλή μας! Ποιος θα σκεφτεί να κάνει δυο παιδιά… Οι γυναίκες στη Γερμανία με δυο παιδιά είναι όλες με τα καροτσάκια, δεν δουλεύει καμία, τους πληρώνουν το νοίκι και παίρνουν και χρήματα! Αντίθετα, εδώ αν κάνεις παιδιά είναι έγκλημα… Το έθνος θα αφανιστεί και αυτός ήταν ο σκοπός! Κάποτε ένας πολιτικός είχε πει στη Βουλή: «Θα εξαφανιστούμε δίχως πόλεμο»… Το τρίτο μνημόνιο στην ουσία λέει ότι όποιος κάνει παιδιά είναι εγκληματίας, οι γερόντοι θα πεθάνουν επειδή δεν έχουν φάρμακα, οι γυναίκες δεν θα γεννάνε… η Ελλάδα θα συρρικνωθεί και θα μας καταλάβουν από τη μια μεριά οι Τούρκοι, από την άλλη οι Γερμανοί, από την άλλη οι Αμερικάνοι… οι εξωγήινοι λείπουν!!!
"Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΧΑΛΑΡΑ" ΤΕΥΧΟΣ 15ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-124ο

Δεν υπάρχουν σχόλια: