Θαύμα μητρότητας


Ελληνίδα η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έγινε μητέρα με μόσχευμα ωοθήκης


Your rating: None





Η Βασιλική Μηλιόνη με τα δίδυμα κοριτσάκια της, την Αλέξις και την Κάγια


8 May 2015


ΤΗΣ BIBIAN ΜΟΡΡΙΣ


H Βασιλική Μηλιόνη ήταν μόλις 19 χρόνων όταν δέχτηκε την πρώτη επίθεση του καρκίνου. Φοιτήτρια Φυσικής, δεν επαναπαύτηκε στις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας". Επέμεινε, μέχρι που η διάγνωση απέδειξε ότι στη μία των ωοθηκών της είχε εγκατασταθεί ο καρκίνος, σε σχήμα και μέγεθος μπάλας του γκολφ.


"Έπρεπε να αφαιρεθεί, πράγμα που σήμαινε ότι μια άλλη επίθεση θα αφαιρούσε κάθε ελπίδα να κρατήσω μια μέρα στην αγκαλιά μου ένα παιδί".


Αυτός ήταν και ο λόγος που, ενώ η μία ωοθήκη αφαιρέθηκε, η άλλη, η υγιής, τοποθετήθηκε στην κατάψυξη και το μόσχευμα χρησιμοποιήθηκε χρόνια αργότερα για να δώσει στην Βασιλική τη χαρά της μητρότητας.


Είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέκτησε παιδί μ' αυτόν τον τρόπο τεχνητής γονιμοποίησης. Σήμερα η περίπτωσή της χρησιμοποιείται, μαζί με άλλες μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να δώσει την ευκαιρία και σε άλλες καρκινοπαθείς να απολαύσουν τη χαρά της μητρότητας.


Η ίδια να έχει στην αγκαλιά της, όχι ένα, αλλά δύο δίδυμα κοριτσάκια, την Αλέξις και την Κάγια, 20 μηνών, ήταν ένα θαύμα που θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο ολόκληρο.


ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ

"Με έσωσε το ότι έχω ερευνητικό νου και δεν καταθέτω τα όπλα" 

εξομολογείται η νέα μητέρα που ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει στο θαύμα.

Γυρίζει πίσω την ημέρα που, 19χρονη φοιτήτρια, πληροφορήθηκε ότι έχει καρκίνο των ωοθηκών.

"Αρχικά, αρνιόμουν να το πιστέψω. Χρειάστηκε να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να συμφιλιωθώ με την ιδέα και να μπορέσω να αποφασίσω ποια θα ήταν η καλύτερη λύση.


Το πρώτο πράγμα που φοβήθηκα ήταν ότι δεν θα μπορούσα να γίνω μητέρα. Κι αυτό γιατί λατρεύω τα παιδιά. Θα ήταν η μεγαλύτερη τιμωρία που θα μπορούσε να μου επιβάλει κάποιος"

ΠΙΣΤΕΥΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψηλή, λεπτή, με βλέμμα έξυπνο, ζεστό και αφοπλιστικό χαμόγελο, ανοίγει πρόθυμα το παλιό ημερολόγιο.

"Παρ' ότι φοβόμουν πολύ, δεν έπαυσα στιγμή να πιστεύω στην επιστήμη. Ήξερα, ότι αργά ή γρήγορα, στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα γινόταν το μεγάλο άλμα που θα είχε άμεση σχέση με τον δικό μου διακαή πόθο. Δεν είχα επιφυλάξεις να είμαι εγώ εκείνη στην οποία θα δοκιμαζόταν, για πρώτη φορά, το μόσχευμα της κατεψυγμένης ωοθήκης. Έπρεπε από την ημέρα της εμφύτευσης να περιμένω τρία χρόνια για να δω ότι πέτυχε. Άξιζε, όμως, κάθε λεπτό αγωνίας και πόνου που ένιωσα. Η αίσθηση της μητρότητας είναι ό,τι πολυτιμότερο για μένα. Εξάλλου, άνοιξε ένας άλλος δρόμος, ο οποίος δίνει ελπίδα σε πάρα πολλές άλλες γυναίκες που πριν μερικά χρόνια δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν ότι μετά από μια τέτοια δραστική επέμβαση θα γινόταν μητέρες", λέει η ίδια.


Ερευνώντας το θέμα, βρίσκουμε ότι η ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Kate Stem που διενήργησε τη μεταμόσχευση έχει προχωρήσει σήμερα σε μια άλλη ακόμη πιο προηγμένη και ασφαλέστερη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με την οποία τα ωάρια αναπτύσσονται εκτός του σώματος και εμφυτεύονται μετά.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας, η Βασιλική αναφέρεται στην επάρατο ως "ένα ταξίδι" ("My cancer journey").

Απορώ. "Έρχεται, τον πολεμώ, τον νικώ και φεύγει για να ξαναγυρίσει πίσω δριμύτερος. Τώρα ζω την περίοδο της ειρήνης και την απολαμβάνω. Να σκεφτείς όμως ότι μέσα στη χαρά της γέννησης των παιδιών μου, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε γυρίσει. Δεν με φοβίζει, όμως, πια. Τον έχω συνηθίσει. Για μένα είναι ένας τρόπος ζωής. Προ πολλού, έχω αποφασίσει ότι δεν θα τον αφήσω να μου δηλητηριάσει τη ζωή, έστω κι αν είναι μέρος αυτής".

Ένα χτύπημα, είναι γεγονός, ότι αν δεν μας σκοτώσει, σίγουρα μας κάνει σοφότερους και δυνατότερους. Με την Βασιλική το βέβαιο είναι ότι ισχύει το δεύτερο.

Απόσταγμα της σοφίας της ότι "πρέπει να μάθουμε ν' ακούμε και να λαβαίνουμε σοβαρά, τις προειδοποιήσεις που μας κάνει αυτό το ίδιο το σώμα μας. Να αφουγκραζόμαστε το κάθε τι για να μπορούμε, αν χρειαστεί, να δίνουμε στην επιστήμη τα όπλα για να το πολεμήσει".

Η Βασιλική θα μιλήσει για την εμπειρία της σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το τμήμα "Αθηνά" της ΑΧΕΠΑ στις 17 Μαΐου.

Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει επίσης για τη δική της πάλη με τον καρκίνο της μήτρας, και μια άλλη γενναία Ελληνίδα, η Ελένη Χατζή, η οποία ζει και εκείνη τη δική της "Οδύσσεια".

http://neoskosmos.com/news/el/node/48678

AddThis Sharing Buttons

Read more from

Δεν υπάρχουν σχόλια: