Εικονική περιήγηση στην εγκαταλελειμμένη Οικία Ζαμπελίων στην πόλη της Λευκάδας 10 Απριλίου 2016





Περιηγηθείτε εικονικά στο εσωτερικό του ιστορικού κτηρίου που βρίσκεται στο κέντρο της Λευκάδας και δείτε «με τα μάτια σας» την τραγική -δυστυχώς- κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Στο κέντρο της πόλης της Λευκάδας απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα και παλαιότερα κτήρια της Λευκάδας, η Οικία Ζαμπελίων.

Στο κτήριο αυτό (το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο) γεννήθηκαν οι Ιωάννης Ζαμπέλιος(1787) και Σπύρος Ζαμπέλιος (1815) ενώ στο πρόσφατο παρελθόν στεγάστηκαν εκεί φορείς και σωματεία της Λευκάδας.

Το ιστορικό οίκημα την δεκαετία του 80′ αγοράστηκε από την Αγροτική Τράπεζα για την στέγαση του καταστήματος της, χωρίς όμως ποτέ να χρησιμοποιηθεί για αυτό τον σκοπό.

Μάλιστα εκείνη την περίοδο το κτήριο είχε παραχωρηθεί για την στέγαση της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, που ήταν και ο τελευταίος «ένοικος».

Λίγο μετά το 2000 η Οικία Ζαμπελίων πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Λευκάδας και ενώ κατά καιρούς έχουμε λάβει διάφορες ανακοινώσεις για την αναπαλαίωση της μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και την μετατροπή της σε «Ζαμπέλιο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Λευκάδας» (με προϋπολογισμό 920.000€), τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει.

Μάλιστα το 2014 και λίγες ημέρες πριν αναλάβει η τωρινή δημοτική αρχή, το έργο απεντάχτηκε από το ΕΣΠΑ (γιατί άραγε;).

Η σημερινή του κατάσταση είναι επιεικώς τραγική και κατά συνέπεια ντροπιαστική για όλους μας.

Το κτήριο είναι σχεδόν ετοιμόρροπο, γεμάτο σκουπίδια στο εσωτερικό του και ανθρώπινες ακαθαρσίες, αφού δύο πόρτες του έχουν παραβιαστεί και η πρόσβαση σε αυτό είναι ανεξέλεγκτη.

Όπως μάθαμε, πριν από μερικές ημέρες, εργάτες του Δήμου Λευκάδας προχώρησαν στην απομάκρυνση αρκετών σκουπιδιών από το εσωτερικό του κτηρίου, ενώ άμεσα έχει προγραμματιστεί και η σφράγιση του προκειμένου να είναι αδύνατη η πρόσβαση σε αυτό.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Η διάσωση αυτού του κτηρίου που αποτελεί σπουδαία πνευματική κληρονομιά αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα της μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της πόλης της Λευκάδας, πρέπει να γίνει πρώτιστο μέλημα ολόκληρης της Λευκάδας. Πρώτα πρώτα του Δήμου Λευκάδας που έχει την κυριότητα, αλλά και των επαγγελματικών, πολιτιστικών και πνευματικών φορέων και σωματείων του τόπου καθώς και όλων των πολιτών.

Είναι ντροπή να παινευόμαστε όλοι μας για την πνευματική και πολιτιστική ιστορία του νησιού μας την στιγμή που ένα τέτοιο κόσμημα στο κέντρο της πόλης, σβήνει μέρα με την μέρα.

Για το ιστορικό αυτό οίκημα γράφει ο Δήμος Μαλακάσης:


«Βρίσκεται στή συνοικία τού ‘Αγίου Νικολάου, πλησίον τής άγοράς τής πόλεως. Θεωρείται ένα άπό τά πιό παλιά σπίτια τής ‘Αγίας Μαύρας (18ου αίώνα). Τό περιγραφόμενο ούσιαστικά έχει δύο προσόψεις, τελείως άντίθετες μεταξύ τους.



‘Η πρόσοψή του πρός τήν όδό ‘Αγίου Νικολάου, όπου καί ή κυρία είσοδος, καθυποβάλλει μέ τή στιβαρότητα καί τή σιγουριά τής άρχιτεκτονικής της γραμμής, ένώ άντίθετα ή νότια πρόσοψή της (πρός τό περιβόλι) είναι λιτή καί ιδιαίτερα συναρπαστική μέ τή νωχελικότητα τής γραμμής τής ξεχυτής καί τού πόντζου της.

Ή κύρια πρόσοψη είναι λίθινη στό ίσόγειο καί τούβλινη καί τσατμά στό άνώγαιο. ‘Η δίφυλλη έξώπορτα είναι ξύλινη μέ σιδερένια καδινάτσα (σιδερένιοι μοχλοί άσφαλείας – άμπάρα – σύρτης). Ή έσωτερική μπασά διαπερνά έγκάρσια τό σπίτι άπό βορρά σέ νότο. Στή νότια πρόσοψη διατηρούνται τρείς στοές, πρός τά κατώγεια, καί τό άνώγαιο καλύπτεται μέ τζαμαρία πού κλείνεται μέ ξύλινες γρίλλιες.

‘Ενώ ή βόρεια πρόσοψη (κυρία) είναι συνεχής καί ψηλή, άδρή καί στιβαρή, άντίθετα ή νότια, «πέφτει» χαμηλώνοντας τήν ξεχυτή της, δίνοντας έτσι τόνο λιτότητας καί μεσαιωνικού ύφους μέ τίς στενόμακρες πολεμίστρες τού ισογείου καί τα μικροσκοπικά άποπτικά παράθυρα τών κατωγειών.

Σ αύτό τό σπίτι γεννήθηκαν όλοι σχεδόν οι Ζαμπέλιοι (δόκτορες, συγγραφείς, έπιφανείς νομικοί, μέλη τής Φιλικής ‘Εταιρείας, μορφωμένοι ιερείς καί ποιητές), άπό τότε πού χτίστηκε. Καί σήμερα, κοντά στά τελευταία του, στέγαζε έδώ καί μερικά χρόνια τά δημοτικά σχολεία τής πόλεως. “Ετσι θέλησε ή μοίρα αύτού τού σπιτιού….»*

Δημος Μαλακασης, «Τα παλιά σπίτια της Λευκάδας», Εκδόσεις Fagotto Books, 2000



Παρακάτω μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά στο εσωτερικό της Οικίας Ζαμπελίων και να δείτε «με τα μάτια σας» την ντροπιαστική του σημερινή κατάσταση.

http://www.mylefkada.gr/eidhseis/epikairotita/peri-ikias-zampelion-o-logos-84752

Χρησιμοποιήστε τον δείκτη του ποντικιού σας για να περιηγηθείτε και κάντε κλικ πάνω στα «αστέρια» για να μεταφερθείτε σε άλλη εικόνα.

Νίκος Καββαδάς
http://www.mylefkada.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: