Νίτσα Παπαδάκη – Σταύρακα: Η Ναξιώτισσα «Κυρία» της Λευκάδας και το Εθνικό Ωδείο





Νίτσα Παπαδάκη
Η Νίτσα Παπαδάκη γεννήθηκε στη Νάξο το 1915 από οικογένεια πολιτικών της εποχής (ο πατέρας της γιατρός στο επάγγελμα, υπήρξε δημοκρατικός βουλευτής Κυκλάδων). Το σπίτι της ήταν τόπος συνάντησης ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης. Τελείωσε με άριστα τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (γλωσσολογικό τμήμα) σε ηλικία μόλις 20 ετών. Στην Λευκάδα έφτασε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής με τον Λευκαδίτη άνδρα της γιατρό Ξενοφώντα Σταύρακα.

Εγκατέλειψε τον πύργο της στην Νάξο, άφησε και ξέχασε τις συμμαθήτριές της από τη σχολή καλογραιών, ξέχασε τις γλώσσες της και ακολούθησε στην Καρυά τον εκλεκτό της και «άτακτο» γιατρό . Ήξερε όμως να προσαρμόζεται, να αγαπά και ν’ αγαπιέται, αφιλοκερδής και γενναιόδωρη καθώς ήταν.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του γιατρού την Καρυά, ασχολήθηκε με την οργάνωση και καθοδήγηση του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των γυναικών του χωριού, δημιούργησε παράρτημα του Γυμνασίου Λευκάδος, όπου τα παιδιά κέρδισαν τη συνέχεια των σπουδών τους όταν τα σχολεία ήταν κλειστά. Πολλοί μαθητές της περιόδου εκείνης έγιναν διαπρεπείς επιστήμονες και πολιτικοί.





η Νίτσα Παπαδάκη και ο σύζυγός της Ξενοδώντας Σταύρακας



μαθητές Ωδείου Λευκάδας 1962
Έργο ζωής της υπήρξε το ΩΔΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (παράρτημα του Εθνικού Ωδείου), του οποίου ήταν ιδρυτής και πρόεδρος. Το Ωδείο έδωσε μουσικούς με πανελλήνια αναγνώριση και προβολή,όπως τον Κ. Σφέτσα. Π. Φίλιππα. Π. Σταματέλο κ.α. Η καλοσύνη της την οδηγούσε πάντοτε να παρουσιάζει την καλή εκδοχή της κοινωνίας.

Δίδαξε στα Γυμνάσια Λευκάδας και έφθασε στο βαθμό του Λυκειάρχη.

Έλαβε μέρος στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης στα Φεστιβάλ της Λευκάδας, έδωσε διαλέξεις πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου, επιμελήθηκε την παρουσίαση σοβαρών θεατρικών παραστάσεων (αρχαία τραγωδία και λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις).

Γνώστης της γερμανικής γλώσσας ασχολήθηκε με μεταφράσεις «περί της Ομηρικής Ιθάκης» του ΔΑΙΡΠΦΕΛΔ, που δημοσιεύτηκαν σε τοπική εφημερίδα.

πηγή http://aromalefkadas.gr/%CE%BD%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B1-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84/
Δημοσιεύτηκε 30th December 2014 από τον χρήστη Ορεινός Αξώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: