Ο ποιητής Δημήτρης Τρωαδίτης, που ζει και εργάζεται στην Μελβούρνη, μιλά στο Ελληνικό Πρόγραμμα για την νέα του ποιητική συλλογή "Λοξές Ματιές", την κατάσταση στην Ελλάδα, την αγάπη, την αναρχία και την ομογένεια.


Οι ποιητικές «Λοξές Ματιές» του Δημήτρη Τρωαδίτη




00:0006:56

Greek Australian poet Dimitris Troaditis. (SBS Greek )
ByPanos Apostolou

Ο Δημήτρης Τρωαδίτης, ξεκινά την ποιητική του συλλογή "Λοξιές Ματιές" με το ποίημα "Εδώ στις Νότιες Εσχατιές" με το οποίο αναφέρεται στην Αυστραλία, όπου ζει και εργάζεται εδώ και τρεις δεκαετίες.

Αναφερόμενος στις νότιες εσχετιές σχολιάζει: "Είναι εδώ, που η τρέλα μας ανέρχεται στο ανώτατό μας στάδιο. Με την έννοια ότι είμαστε μεμονωμένοι, είμαστε λίγοι, αν υποθέσουμε ότι μιλάμε με ελληνοαυστραλιανούς όρους. Μπορεί να είμαστε μια μεγάλη παροικία, αλλά δεν αισθάνομαι ότι, επειδή είμαστε πολλοί έχουμε αυτομάτως και κάτι θετικό".

Στο δεύτερο κατά σειρά ποίημά του, αναφέρεται στις "ταραγμένες τούτες ώρες".

"Αυτό το ποίημα ήταν ένα ξέσπασμα της στιγμής για αυτό που συνέβαινε στην Ελλάδα," λέει.

"Η δική μου άποψη είναι ότι αυτό που αποκαλούμε κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι περισσότερο ηθική και κοινωνική. Γιατί αν μια κοινωνία βαδίζει καλά από άποψη κοινωνική, τότε θα λύσει, κατά κάποιο τρόπο, και τα οικονομικά της προβλήματα," σχολιάζει ο κ. Τρωαδίτης.




Dimitris Troaditis's new poetic collection "Loxes Maties".

Ηθική και πνευματική αντίσταση

Εκτός από την κρίση, ο Δημήτρης Τρωαδίτης μιλά στα ποιήματά του και για αντίσταση.

"Αυτό είναι μια βολή εναντίον της υποτιθέμενης αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας. Πρόδωσε τον εαυτό της. Μερικούς μήνες προτού εκλεγεί, έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Αποδείχτηκε ότι δεν είχε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα και αυτό το πράγμα το πληρώνουν ακόμα οι Έλληνες που ζουν εκεί. Εμείς εδώ εισπράτουμε εδώ τους απόηχους όλης αυτής της ιστορίας".

Ο ποιητής, μιλά για αντίσταση, η οποία όπως τονίζει μπορεί να μην είναι μόνο πολιτική αλλά πνευματική και ηθική.

"Η δική μου αντίσταση είναι κυρίως πνευματική και ηθική. Δεν υπάρχει πλέον κάποια αντίσταση ηθική, έχουν παραδοθεί σχεδόν όλοι, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις," τονίζει.

Για την αγάπη και τον εαυτό μας

"Ίσως η αγάπη στον εαυτό μας να φέρνει την αγάπη του άλλου" αναφέρεται σε ένα ποίημα του Δημήτρη Τρωαδίτη στην νέα του ποιητική συλλογή "Λοξές Ματιές".


"Το να αγαπάς κάποιον προϋποθέτει αγάπη για τον ίδιο σου τον εαυτό. Και αυτό προϋποθέτει ότι είμαστε άνθρωποι με ευαισθησίες, που μπορεί να μην έχουν αποδέκτες μόνο αυτούς που είναι δίπλα μας, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό".

Ερωτηθείς αν η διάσταση της αγάπης που δίνει στα ποιήματά του έχουν αναρχική διάσταση σχολιάζει: "Μπορεί και να είναι αναρχικό, αλλά όχι με την ατομικιστική διάσταση του αναρχισμού. Εγώ εκλαμβάνω τον αναρχισμό ως κάτι συλλογιστικό".




From the book launch in Athens in January 2019.

Η Αυστραλία ως "απόμερο καταφύγιο"

Αν και, όπως λέει, σκέφτεται ελληνικά, η Αυστραλία παραμένει για εκείνον καταφύγιο.

"Βλέπω τα πράγματα από απόσταση και απαλλαγμένος από οτιδήποτε δεσμευτικό, είτε αυτό είναι κομματικό, είτε συναισθηματικό, είτε οικογενειακό και χωρίς να δίνω λόγο σε κάποιον ή σε κάτι. Βλέπεις την αλήθεια πιο ανάγλυφη μπροστά σου, όταν την βλέπεις από απόσταση," είπε.

Πατήστε Play στην κεντρική φωτογραφία για να ακούσετε τη συνέντευξη με τον ομογενή ποιητή Δημήτρη Τρωαδίτη

https://www.sbs.com.au/yourlanguage/greek/el/audiotrack/dimitris-troaditis-poetic-collection-loxes-maties-2019?l

Δεν υπάρχουν σχόλια: