Πορτραίτα του τόπου μας !!!Αριστοτέλης Χαραμόγλης






Lefkada's Secrets - Lefkada's Secrets



mylefkada-aferoma-charamoglios



Δέκα χρόνια από τον θάνατό του.
Με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων (30/3/2003 - 30/3/2013) από τον θάνατο του ιδρυτή της Χαραμογλείου Ειδικής Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης, Αριστοτέλη Χαραμόγλη, το My Lefkada σε συνεργασία με την Χ.Ε.Λ.ΒΙ. τιμά την μνήμη του δημιουργώντας ένα βίντεο-αφιέρωμα στην "πνευματική κιβωτό του λευκαδίτικου λαού", κατά την ρήση του αείμνηστου λογοτέχνη Γεράσιμου Γρηγόρη. 
Η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη λειτουργεί στην πόλη της Λευκάδας από το 1991. Πρόκειται για μια συλλογή 29.000 τίτλων με τα έργα 810 Λευκαδίων και άλλο υλικό που καλύπτει 60 ενότητες λευκαδίτικων θεμάτων, τα οποία υπερβαίνουν τις 34.000 και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέο υλικό.
Η Συλλογή είναι έργο του Λευκαδίτη Αριστοτέλη Χαραμόγλη, ο οποίος από το 1973 μέχρι τον θάνατό του το 2003 αφιερώθηκε με πάθος στην συγκέντρωση κάθε βιβλίου, μελέτης, διατριβής, άρθρου και αποσπάσματος για την Λευκάδα, με σκοπό να μην χαθεί τίποτε από την πνευματική δημιουργία του νησιού.
Έτσι, χάρη στις αγωνίες και στους αγώνες του Αριστοτέλη Χαραμόγλη, στήθηκε το πνευματικό αυτό μνημείο του νησιού, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει χιλιάδες βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, πολλές γκραβούρες, χάρτες, αφίσες, φωτογραφίες της Λευκάδας, και αποτελεί σημαντικό κέντρο τεκμηρίωσης των κάθε μορφής ερευνών.
Για τον λόγο αυτό η Βιβλιοθήκη, μεταξύ άλλων διακρίσεων, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1987 και αναγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness του 1994 ως η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη αποκλειστικού θέματος παγκοσμίως.
Η Συλλογή δωρίθηκε από τον ιδρυτή της στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων το 1984 και από το 1990 στεγάζεται σε δικό της κτήριο στην πλατεία Μαρκά.


http://www.mylefkada.gr