Συνέδριο «Κοινωνική διάρθρωση και πολιτιστικά ρεύματα στη Λευκάδα

Συνέδριο «Κοινωνική διάρθρωση και πολιτιστικά ρεύματα στη Λευκάδα: διαχρονική θεώρηση»

http://www.lefkadaslowguide.gr/lefkada-zin

Πρώτο Προηγούμενα Επόμενο Τελευταίο
Συνέδριο «Κοινωνική διάρθρωση και πολιτιστικά ρεύματα στη Λευκάδα: διαχρονική θεώρηση»
Ανακοίνωση - Πρόσκληση

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το επιστημονικό συνέδριο με θέμα

«Κοινωνική διάρθρωση και πολιτιστικά ρεύματα στη Λευκάδα: διαχρονική θεώρηση».
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου στη Λευκάδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Τον τελευταίο καιρό αναδύονται στην ελληνική κοινωνία (σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα και σε ποικίλα δημόσια βήματα) σύνθετοι προβληματισμοί σχετικά με τις τοπικές αναπτύξεις και την αναγνώριση του ρόλου τους στην ελληνική πραγματικότητα μέσα στην ευρύτερη έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αντιλήψεις μας για τη Λευκάδα κυμαίνονται ανάμεσα στην αναγνώριση των θετικών δυνατοτήτων κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τους ίδιους τους Λευκάδιους μέσα και έξω από το νησί, και στην έμμονη διατήρηση των κεκτημένων από το παρελθόν, χρεώνοντας με ανοικτό ή συγκεκαλυμμένο τρόπο στους μηχανισμούς του κράτους πολιτικές, που τείνουν να διαμορφώσουν το αύριο της πόλης και του νησιού της Λευκάδας ερήμην των εγχώριων δυνάμεων, των φορέων συλλογικής έκφρασης και των άλλων τοπικών παραγόντων.

Το γεγονός ότι ορισμένες από τις προοπτικές του νησιού μετά το 1864 δίνουν την εντύπωση ότι συνυφαίνουν τις τύχες του ελληνικού κράτους δεν απομειώνει τις πλούσιες παραδόσεις της κοινωνικής ζωής ούτε και το μερισμό της Λευκάδας σε μείζονος κλίμακας ιστορικά γεγονότα και σε πολιτιστικές εκφράσεις που καταγράφονται κατά τους νεώτερους χρόνους: Η Λευκάδα ως σύνορο ανάμεσα στον οθωμανικό και στον ευρωπαϊκό κόσμο· η Λευκάδα ως μέτοχος μιας ευρωπαϊκού τύπου νεωτερικότητας μέσω του βενετικού φίλτρου· η Λευκάδα ως διαδοχικό έρμαιο της ανατολικής πολιτικής των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και του ανταγωνισμού για τη Ν.Α. Μεσόγειο˙ η Λευκάδα των κοινωνικών εξεγέρσεων και των εθνικών προσδοκιών. Όλες αυτές οι διαδοχικές εκφράσεις, κατανεμημένες ή συνυπάρχουσες μέσα στον ιστορικό χρόνο, μπορεί να παρωθούνται από διαφορετικούς και συχνά αντικρουόμενους σκοπούς, απολήγουν όμως σε συγκεκριμένες πολιτιστικές και θεσμικές εκφράσεις, οι οποίες «σχεδιάζουν» τη συμμετοχή της Λευκάδας στον εθνικό και στον ευρύτερο περίγυρο. Η ιστορία των Λευκαδίων, που εξασφαλίζουν με τη δραστηριότητα και το έργο τους τις γεφυρώσεις ανάμεσα στην κοινωνία του νησιού και σε ένα ελληνικό ή διεθνές περιβάλλον, δεν είναι απλώς γοητευτικά μοναδική, υποδεικνύει ένα εγχώριο πολιτιστικό πλεονέκτημα, το οποίο η διημερίδα φιλοδοξεί να αναδείξει, όχι ως μια ακόμη έκφραση νησιωτικού εγωτισμού, αλλά ως κύημα μιας ήπιας πολιτικής επιλογής και ενός ορισμένου κοινωνικού και πολιτιστικού προσανατολισμού μετοχής στις τύχες της όλης ελληνικής ζωής. Το μέτρο της δέσμευσης των Λευκαδίων (προσώπων ή συσσωματώσεων) στα πολιτιστικά ρεύματα της ευρύτερης περιοχής συνιστά επιπλέον μέτρο για να κατανοήσουμε ακριβέστερα τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας και τις αντιλήψεις της σχετικά με τη συμμετοχή της στο ευρύτερο ιστορικό περιβάλλον πριν και μετά την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος.

Στην διημερίδα της 29ης και 30ης Νοεμβρίου 2013 καλούνται να συμβάλλουν επιστήμονες από διαφορετικά πεδία ειδίκευσης στις ιστορικές και πολιτικές επιστήμες. Οι ανακοινώσεις τους θα καλύπτουν χρονικά τις μείζονες φάσεις της ιστορίας του νησιού, την τουρκική, τη βενετική, τη γαλλική-ρωσική-αγγλική και την πλέον πρόσφατη· τοπικά δεν θα εξαντλούνται στην πόλη και στο νησί της Λευκάδας, αλλά θα καλύπτουν την περιφέρειά της και θα εκτείνονται έως τη Βενετία και την ακόμα πιο μακρινή Ρωσία.

Κατά τη διημερίδα θα αναπτυχθούν με τη συμμετοχή ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης προβληματισμοί σχετικά με το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και με αφετηρία το παράδειγμα της Λευκάδας. Στη διημερίδα θα παρουσιαστούν επιπλέον τα πορίσματα αρχειακής έρευνας που αφορά σε μια παραδειγματικά διαφορική οικογενειακή ιστορία, την ιστορία της οικογένειας Φλογαΐτη, η οποία εκτείνεται και σε βάθος χρόνου και σε πεδία δραστηριότητας από την Κρήτη και την Κέρκυρα, τη Βενετία και την Οδησσό έως την Εύβοια και την Αθήνα.

Αίθουσα Συνεδρίων Πνευματικού Κέντρου
29-30 Νοεμβρίου 2013


ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Κώστας Αραβανής, Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου-Δήμαρχος Λευκάδας
2. Αναστάσιος Γαζής, Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου
3. Γεώργιος Κοντογιώργης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, τ. Αντιπρύτανης
4. Χάρης Μελετιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
5. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ακαδημαϊκός
6.Lilia Beloousova, Υποδιευθύντρια του Κρατικού Αρχείου του Νομού της Οδησσού
7. Βασίλης Ν. Δούκουρης, ΓΑΚ – Τοπικό Αρχείο Λίμνης Ευβοίας
8. Κατερίνα Παπακώστα, Ιστορικός-Ερευνήτρια Τοπικό Αρχείο Λευκάδας
9.Σπύρος Σκλαβενίτης, Διδάκτωρ Ιστορίας, προϊστάμενος των ΓΑΚ - Αρχείων Ν. Πρέβεζας
10. Αντώνης Παπαναστασόπουλος, Διδ. ΕΜΠ-Ιστορικός 11. Κατερίνα Χέλμη, Ηθοποιός
12. Σπυρίδων Λουκάτος, Ιστορικός
13. Μαρία Καμονάχου, Διδ. Ιστορίας - ΓΑΚ- Αρχεία Ν. Κέρκυρας (αρχειονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: