Έκθεση με θέμα τον Όμηρο στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας


Στο μουσείο Ράις-Ένγκελχορν (Reiss-Engelhorn) της πόλης Μάνχαϊμ (Mannheim) της Γερμανίας βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση που άρχισε στις 14 Σεπτεμβρίου 2008 και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2009 με θέμα “Όμηρος – Ο μύθος της Τροίας στην ποίηση και στην τέχνη” (“Homer – Der Mythos von Troja in Dichtung und Kunst”).
homer1
Ο Όμηρος θεωρείται ο πρώτος επικός ποιητής και ραψωδός της ανθρωπότητας. Σε αυτόν αποδίδεται η συγγραφή των επών της “Ιλιάδας” (16.000 στίχοι), όπου γίνεται αναφορά στις πενήντα μία μέρες που καθόρισαν την έκβαση του πολέμου της Τροίας και της “Οδύσσειας” (12.000 στίχοι), όπου περιγράφονται οι περιπλανήσεις του βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα μετά το τέλος του πολέμου. Η παράδοση λεει ότι ο Όμηρος ήταν τυφλός και διάφορες ιωνικές πόλεις θεωρούνται ότι είναι ο τόπος γέννησής του, αλλά η βιογραφία του είναι ανεξιχνίαστη. Θρύλοι αναφέρουν ότι περιόδευε ως ραψωδός σε ιωνικές αυλές αξιωματούχων. Επανειλημμένα έχει τεθεί το ζήτημα -το λεγόμενο Ομηρικό ζήτημα- εάν είναι ο ίδιος ο Όμηρος ο συγγραφέας της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.
Ο κατάλογος της �κθεσης
Ο κατάλογος της έκθεσης
Η έκθεση μελετά την επίδραση των ποιημάτων του ως τις μέρες μας, ενσωματώνει ό,τι νεώτερο υπάρχει από τις ανασκαφές στην Τροία, που διευθύνονται από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν και παρουσιάζει εκθέματα από τον 16ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα: αγγεία, χάλκινα δοχεία, νομίσματα, χειρόγραφα, γλυπτά, πίνακες κ.α. Πρόκειται για συνολικά 230 καλλιτεχνικά έργα από τα σημαντικώτερα ευρωπαϊκά μουσεία,
μεταξύ αυτών το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι κ.α.
Η έκθεση θα διαρκέσει όπως αναφέραμε μέχρι τις 18 ιανουαρίου 2009 και είναι ανοιχτή εκτός Δευτέρας από Τρίτη μέχρι Κυριακή στις ώρες 11.00 έως 18.00. Θα είναι ανοιχτή και τις γιορτές εκτός την παραμονή των Χριστουγέννων. Μην τη χάσεται λοιπόν εσεις οι Κολυβαίοι εκεί πάνω στο Μάνχαϊμ.
Filed under ΕκδηλώσειςΙστορίαΠερί Ομηρικής Ιθάκης
http://nikiana.wordpress.com/2008/11/07
Filed under ΔανεισμέναΠερί Ομηρικής Ιθάκης