ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ... ΝΩΝΤΑΣ ΓΑΖΗΣ ( Γεωπόνος – Ερευνητής )




ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ...


05.04.11



ΔΥΝΑΤΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ


ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ


ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΙΑΚΙ!


Το πιο πιθανό είναι να είναι το Παλάτι

κάποιου από τους μνηστήρες της Ομηρικής Σάμης!

1ον) Το Θιάκι και η Κεφαλονιά δεν μπορεί να είναι η Ομηρική Ιθάκη.

Τα σημερινά Θιάκι και Κεφαλονιά είναι δίδυμα νησιά,

όπως ήταν στην Ομηρική εποχή το Δουλίχιο με τη Σάμη.

2ον) Η Ομηρική Ιθάκη ήταν απόμακρη απ’ τα άλλα,

«πανυπερτάτη», δεν ήταν δίδυμη με κανένα άλλο νησί!

3ον) Η Ιθάκη ήταν κοντά στην Ήπειρο, ενώ τα άλλα τρία

ήταν κοντά στην Ηλεία, «Ήλιδος άντα»,

όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα.

Οι αμφίδυμοι λιμένες της νήσου Αρκούδι-Αστερίς (Πηγή: Wilhelm Dörpfeld, Alt-Ithaka)


4ον) Η Ομ. Ιθάκη είχε Ναό του Απόλλωνα του 12ου π.Χ. αιώνα, και μοναδικός τέτοιος Ναός υπάρχει μόνο στη Λευκάδα, απ’ όπου έπεσε η Σαπφώ!


5ον) Η Ομηρική Ιθάκη είχε πάμπολλα νερά, το σημερινό Θιάκι ανέκαθεν στερούνταν πηγών και νερού!


6ον) Στην ηπειρωτική ακτή (Ακαρνανία) ο Φιλοίτιος έβοσκε τα περισσότερα ζώα του Οδυσσέα και τα 3 χρόνια που έμεναν οι μνηστήρες στο Παλάτι της Ιθάκης, καθημερινά ο Φιλοίτιος μετέφερε τόσα ζώα από την απέναντι ακτή με πορθμείο, ώστε να φάνε 160 και πλέον άνθρωποι που ζούσαν στο Παλάτι! Στο σημερινό Θιάκι είναι αδύνατο ακόμη και με πλοίο να περάσεις τις περισσότερες μέρες του χειμώνα από την απέναντι ακτή που απέχει 35 χλμ. Πάντως και τις απάνεμες μέρες είναι αδύνατο να περάσεις απέναντι με πορθμείο!


7ον) Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, πως τότε βασιλιάς γίνονταν ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας. Αυτό δείχνει πως υπήρχαν κι άλλοι πολλοί γαιοκτήμονες με μικρότερη περιουσία και ισχύ! Είχαν κι αυτοί πολύ καλά και πλούσια σπίτια, ίδια με Παλάτια! Είναι αδύνατο, λοιπόν, όταν ανασκάψεις σ’ όλα αυτά τα νησιά να μην βρεις τέτοια σπίτια σαν Παλάτια!


8ον) Μεταξύ της Ιθάκης του Οδυσσέα και της Πύλου υπήρχε νησί με δίδυμα λιμάνια, με ανεμοδαρμένα ύψη, με τον Οικισμό Αλαλκομενές πάνω του και το οποίο έλεγχε απόλυτα οποιαδήποτε κίνηση πλοίου ερχόταν από την Πύλο. Τέτοιο νησί δεν υπάρχει μεταξύ Ιθάκης και Πύλου, παρά μόνο το Αρκούδι μεταξύ Λευκάδος και Πύλου, που ταιριάζει απόλυτα στην περιγραφή του Όμηρου! Η περιγραφή του νησιού αυτού είναι ακριβές αντίγραφο του νησιού που περιγράφει ο Όμηρος. Όσο για τη βραχονησίδα Δασκαλιό, όχι μόνο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την περιγραφή, το μέγεθος και τη θέση, όχι μόνο δεν έχει δυνατότητα οικισμού, αλλά και το σημαντικότερο δεν εξυπηρετεί καθόλου το σκοπό για το οποίο υποτίθεται ότι το επέλεξαν οι μνηστήρες, γιατί ο Τηλέμαχος έρχονταν από την Πύλο κι όχι από την Κέρκυρα ή τη Θεσπρωτία!


9ον) Το λιμάνι του Φόρκυνα, που οι Φαίακες άφησαν κοιμισμένο τον Οδυσσέα, ο Όμηρος το περιγράφει με εκπληκτικό τρόπο: πως δύο βράχοι κλείνουν τα κύματα έξω και τα καλοκούβερτα καράβια μόλις μπουν μέσα δεν χρειάζεται να δέσουν, γιατί προφανώς δεν υπάρχει απολύτως κανένας κυματισμός και επί πλέον δεν το πιάνει απολύτως κανένας αέρας για να δημιουργήσει κυματισμό. Οι δύο κόλποι του Βαθιού και της Δέξα στο Θιάκι είναι δεκτικοί όλων των ανέμων που προέρχονται απ’ το Βοριά (Μαΐστρο, Τραμουντάνα και Γραίγο). Πολλές φορές έχουν ρίξει έξω καΐκια και βάρκες με την ορμή που έρχονται από το απέναντι βουνό της Ανωγής, που περιέργως το ονόμασαν … Νήριτον!!! Αν δε τα μποφώρ είναι μεγάλα, δύσκολα μπορείς να βγεις προς τα έξω, αν δεν κοπάσει η δύναμη του αέρα! Το μοναδικό λιμάνι 100% ασφαλές στη Δυτική Ελλάδα, είναι ένα, το λιμάνι στα Σύβωτα (συς + βρώσις = χοιροτροφή) της Λευκάδας! Επισκεφθείτε το οποιαδήποτε εποχή του χρόνου θέλετε! Σπάνια θα διαπιστώσετε να ρυτιδώνει έστω κι ελάχιστα η επιφάνεια της θάλασσας εκεί μέσα, που αν δεν ξέρεις την έξοδό της νομίζεις ότι είσαι μέσα σε λίμνη! Τότε θα αναφωνήσετε ότι ο Όμηρος όχι μόνο δεν ήταν τυφλός, αλλά και κυρίως ότι με σιγουριά περπάτησε τις περιοχές που περιέγραφε!!!


ΝΩΝΤΑΣ ΓΑΖΗΣ


Γεωπόνος – Ερευνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια: