ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ -




Εκδήλωση τιμής στον Άγγελο Σικελιανό

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών οργάνωσε στην αίθουσά της εκδήλωση τιμής για τον μέγιστο ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, την Ομοσπονδία Λευκαδίτικων Συλλόγων και τον Σύλλογο Λευκαδίων Αττικής η “Αγία Μαύρα”.
Ο Άγγελος Σικελιανός υπήρξε πρωτοπόρος και σε αυτό τον τομέα αφού ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Πρόεδρος της κατά την περίοδο 1943- 1945 και 1946- 1948.
Η εκδήλωση άρχισε υπο τον ίσκιο του αγάλματος του Άγγελου Σικελιανού που έστεκε στο πλευρό των ομιλητών, με τον χαιρετισμό του προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Αυγερινού Ανδρέου, ο οποίος εξήρε την προσφορά του Άγγελου Σικελιανού στους έλληνες λογοτέχνες και ειδικότερα κατά την περίοδο της κατοχής όπου με όλες του τις δυνάμεις προσπαθούσε να σιτήσει τους φτωχότερους απ' αυτούς, δίνοντας έναν πνευματικό αγώνα αλλά ταυτόχρονα και έναν τρομακτικό αγώνα επιβίωσης.
Κατόπιν μίλησε ο πρόεδρος της Εταρείας Λευκαδικών Μελετών κ. Θωμάς Κατωπόδης.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ομοσπονδίας των Λευκαδίτικων Συλλόγων κ. Θεόφιλου Λογοθέτη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής “ η Αγία Μαύρα” κ. Σωκράτης Κακλαμάνης είπε μεταξύ άλλων: “ Ο Σικελιανός, ο Λευκαδίτης, ο Έλληνας, ο Οικουμενικός Ποιητής και Στοχαστής είναι σήμερα επίκαιρος όσο ποτέ. Με τη ζωή και την αγωνιστική του δράση στους χαλαιπούς εκείνους καιρούς αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των λαών. Απροσκύνητος πάντα, αναδείχθηκε για το σκλαβωμένο λαό ως μια διεγερμένη εθνική μορφή που χάραζε δρόμους και γαλβάνιζε συνειδήσεις. Με το ξεχωριστό του έργο, την υπέροχη ποίησή του και τις εμπνευσμένες αντιμιλιταριστικές του τραγωδίες, κράτησε ψηλά το φρόνημα του ελληνικού λαού και δικαίωσε τις προσδοκίες του έθνους. ΑΘΑΝΑΤΟΣ στη συλλογική μνήμη και άξιος της πατρίδας.”
Συντονιστής ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας κ. Παύλος Ναθαναήλ. Ομιλήτριες ήταν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ρίτσα Φράγκου – Κικίλια και η φιλόλογος – ερευνήτρια κα Βιβέτ Τσαρλαμπά – Κακλαμάνη, ενώ έμμετρα και πεζά κείμενα του ποιητή απέδωσε με ευαισθησία ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος.
Η κα Βιβέτ Τσαρλαμπά – Κακλαμάνη μίλησε για τη δημιουργία του “Αλαφροϊσκιωτου”. Ο Σικελιανός σε ηλικία 23 χρονών έγραψε στα 1907 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην έρημο της Λιβύης αυτό το ποίημα ποταμό των 2.393 στίχων που τελικά εξέδωσε το 1909 αφιερώνοντάς το στην αγαπημένη του Εύα Πάλμερ που τον περίμενε καρτερικά στη Λευκάδα. Η ομιλήτρια μας ταξίδεψε στις πηγές της έμπνευσής του, πρωταρχικά στο νησί του “την αβασίλευτη στο πέλαο δόξα”, τον αγαπημένο του περιούσιο Λαό, την διαχρονική φύση που την εξυμνεί δοξαστικά, την αγαπημένη του μητέρα Χαρίκλεια Στεφανίτση, την λατρεμένη του αδερφή Πηνελόπη και την Μούσα του Εύα. Η περιπέτεια της συγγραφής του έργου και η τεράστια εντύπωση που προκάλεσε στην εποχή του αναλύθηκαν διεξοδικά. Η υψηλή πνευματικότητα του έργου, η απέραντη ομορφιά και ποικιλία της γλώσσας που στηρίζεται στο λευκαδίτικο γλωσσικό ιδιώμα της εποχής παρουσιάστηκαν μαγεύοντας τους παρευρισκόμενους. Η κα Β.Τσαρλαμπα τόνισε ότι: “ Στο ποίημα συναντάμε εν σπέρματι τον κατοπινό Σικελιανό των υψηλών νοημάτων, της γνήσιας λαϊκότητας και τον αξεπέραστο τεχνίτη της γλώσσας και του ύφους”.
Η κα Ρίτσα Φράγκου Κικίλια μίλησε για ένα έργο σταθμό για τα νεοελληνικά γράμματα, το έργο του Άγγελου Σικελιανού, “η Συνείδηση της Προσωπικής Δημιουργίας” και ειδικότερα για το ποιήμα που εμπεριέχεται σε αυτό “Το Κατορθωμένο Σώμα”. Ο Α. Σικελιανός συνέθεσε στα 1915 και στα 1917 τα έργα: “Η Συνείδηση της Γής μου”, “Η Συνείδηση της Φυλής μου”, “Η Συνείδηση της Γυναίκας”, “Η Συνείδηση της Πίστης” και η “Η Συνείδηση της Προσωπικής Δημιουργίας” που ολοκληρώθηκε πιθανόν το 1946. Για τον Σικελιανό “Κατορθωμένο Σώμα” σημαίνει “Μυημένο Σώμα” στα ρητά και στα άρρητα, σημαίνει την προαιώνια Ενότητα, που έψαχνε να βιώσει και να την αναμεταδώσει με το Λόγο του σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ήρωας Απόστολος Σάντας, ο οποίος με την ζωή του ενσάρκωσε όλο το Αγωνιστικό Ελληνικό Πνεύμα του Άγγ. Σικελιανού, ο καθηγητής και τέως υπ. Εσωτ. κ. Σπύρος Φλογαϊτης, ο καθηγητής και πρ. Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κατηφόρης, οι καθηγητές του Παν/μίου Αθηνών κ. Φαίδων Κακλαμάνης και κα Ευαγγελία Χάσικου – Κακλαμάνη, ο τέως πρ. της Ε.Λ.Μ. φιλόλογος - συγγραφέας κ. Δημ. Σκλαβενίτης και ο νομικός κ. Νίκος Κ. Κατηφόρης κ.α
Ήταν μια οφειλόμενη τιμή στον μέγιστο Έλληνα Άγγελο Σικελιανό που αφιέρωσε τη ζωή του για πανανθρώπινα ιδανικά και για την μεταλαμπάδευση της Ελληνικής Ψυχής και του Πνεύματος σε όλο τον κόσμο. Ακόμα του χρωστάμε και θα του χρωστάμε για Πάντα. Αν μπορούσαμε να διαβάσουμε έστω λίγο από το Λόγο του, θα γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!
Γιάννης Φαλκώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: