Ομοσπονδία Συλλόγων Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων Ν. Λευκάδας --Σφακιώτες http://www.holidaysinlefkada.eu/

Δημοτικά Διαμερίσματα : Λαζαράτων, Σπανοχωρίου, Πινακοχωρίου, Ασπρογερακάτων, Καβάλου, Εξανθείας, Δρυμώνος.

Η περιοχή Σφακιωτών σύμφωνα με την παράδοση πήρε την ονομασία της από την εγκατάσταση Κρητικών από τα Σφακιά τον 16ο ή τον 17ο αιώνα στα μέρη αυτά. Είναι κυρίως μια ημιορεινή περιοχή που εκτείνεται γύρω από μια πλούσια κοιλάδα. Αποτελείται από τα χωριά Σπανοχώρι, Λαζαράτα, Ασπρογερακάτα, Κάβαλος και Πινακοχώρι, Με τα χρόνια και την εξέλιξη έχουν αναπτυχθεί τόσο, ώστε σχεδόν έχουν ενωθεί το ένα με το άλλο.


Ελαιώνες, εύφορα περιβόλια και εκτεταμένοι αμπελώνες συνθέτουν το τοπίο που απλώνεται καταπράσινο. Η θέα προς την πόλη της Λευκάδας και το Ιόνιο είναι μαγευτική από πολλά σημεία του τόπου. Στο Δήμο Σφακιωτών ανήκουν διοικητικά και τα χωριά Δρυμώνας και Εξάνθεια που βρίσκονται στα δυτικά του νησιού με λιγότερη βλάστηση τριγύρω, αλλά με εξαιρετική θέα.
Αξιοθέατα

Πολλά είναι τα αξιοθέατα και σε τούτο τον τόπο. Η φύση φρόντισε να προικίσει τα μέρη αυτά με σπάνιες ομορφιές. Μια απ' αυτές είναι το φαράγγι της Μέλισσας. Mέσα στο φαράγγι, μεταξύ των χωριών Καβάλου και Απόλπαινας σώζονται ερείπια μικρών οικισμών. Επίσης ανάμεσά τους υπάρχουν πολύ παλιοί νερόμυλοι, ίσως οι παλαιότεροι του νησιού, οι οποίοι αναφέρονται στο Διάταγμα του Βολτέρου Βρυέννιου που δημοσιεύτηκε το 1355.

Η περιοχή αυτή έχει συμπεριληφθεί σε ειδικό πρόγραμμα ανάπλασης, ώστε να γίνει επισκέψιμη για όλους όσους αναζητούν μονοπάτια που τους φέρνουν σε επαφή με την όμορφη φύση. Οι παλιοί λένε ότι εδώ έπλεναν τα μαλλιά, τα προικιά των κοριτσιών που ετοιμάζονταν για γάμο. Στο φαράγγι και στη γύρω περιοχή βρίσκονται πολλά πέτρινα γεφύρια, πηγάδια και πηγές απ' όπου αναβλύζουν ακόμα κρυστάλλινα νερά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεδιψάσει και να ξεκουραστεί. Στη θέση Φρυάς, μεταξύ Καβάλου και Ασπρογερακάτων, σώζονται τούρκικα πηγάδια ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από την περίοδο 1478-1684. Ένα από αυτά υδροδοτούσε όλα τα χωριά του Δήμου. Στο Φρυά υπάρχουν και δύο αιωνόβια πλατάνια. Το δεύτερο πιστεύεται πάντως ότι φυτεύτηκε το 1845.


Εδώ υπάρχει και οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο συνδεδεμένο άμεσα με τη ζωή του τόπου την εποχή που η παραγωγή κρασιού ήταν μια από τις κυριότερες εργασίες στο νησί. Το οινοποιείο των Σφακιωτών ιδρύθηκε το 1929 και συνεχίζει να λειτουργεί. Η Ένωση Συνεταιρισμών διέθετε τέσσερα οινοποιεία συνολικά. Το παλαιότερο βρισκόταν στη Βασιλική με έτος ίδρυσης το 1927. Το τρίτο ήταν στην Εξάνθεια και το πιο νέο, απέναντι από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, ξεκίνησε το 1950 και εξακολουθεί να λειτουργεί κι αυτό σήμερα. Στο Σπανοχώρι υπάρχει μια πολύ παλιά μονή αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία. Από παλιά έγγραφα προκύπτει ότι ο ναός, παραχωρήθηκε ερειπωμένος από την ενετική κυβέρνηση στον ιερέα Μελέτιο Βονασιέρη, ο οποίος ξανάχτισε τη μονή.

Επί λειτουργίας του, το μικρό μοναστήρι απέκτησε μεγάλη κτηματική περιουσία. Σιγά-σιγά όμως από την κακοδιοίκηση και τους σφετερισμούς των επόμενων η μονή παρήκμασε. Τέλος, το 1815 περιήλθε στο δημόσιο. Αλλεπάλληλες πυρκαγιές κατάστρεψαν μεγάλο μέρος του μοναστηριού. Ένα ακόμα αξιόλογο χριστιανικό μνημείο του τόπου είναι το ξωκκλήσι του Παντοκράτορα που βρίσκεται 1 χλμ. βορειοανατολικά του χωριού Κάβαλος. Στην πόρτα του υπάρχουν ανώθυρα από αρχαίους ελληνικούς ναούς. Για καμπαναριό έχει μια τεράστια βελανιδιά μπροστά στην αυλή του.Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχει ημιερειπωμένος ο ανεμόμυλος του Κοσπέτου και λίγο πιο κάτω δυο παλιά πηγάδια του Στενόφρυα. Από το σημείο αυτό διακρίνεται καθαρά ένας άλλος ανεμόμυλος στην κορυφή του απέναντι λόφου, στον Κάβαλο, ο οποίος επισκευάστηκε πρόσφατα. Πολλά παραδοσιακά καμπαναριά, το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στολίζουν τις εκκλησίες των Σφακιωτών. Από τα ωραιότερα είναι αυτά του Αγίου Διονυσίου και του Αγίου Σπυρίδωνα, στα Λαζαράτα, που έχουν χτιστεί πριν από 150 τουλάχιστον χρόνια και στέκουν ακόμα περήφανα στηρίζοντας τα σήμαντρα που καλούν τους χριστιανούς σε κάθε τελετή, σε χαρά και σε λύπη.
Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα πρωτοχτίστηκε γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα. Έχει τέμπλο σε ρυθμό μπαρόκ σε άσπρο και χρυσαφί χρώμα με λεπτούς κίονες κορινθιακού ρυθμού. Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο θυρόφυλλο πρόθεσης ανήκει πιθανότατα στον εξέχοντα αγιογράφο Β.Σιδέρη (1894). Το καμπαναριό του είναι ψηλό και επιβλητικό, χτισμένο με μαλακή πέτρα σε τρεις ορόφους. Επίσης ο ναός του Αγίου Νικολάου στον Κάβαλο, είναι από τους παλαιότερους της περιοχής, και διαθέτει αγιογραφίες του Σπύρου Γαζή της περιόδου 1876 έως 1883.

Μια εξαιρετικά γραφική διαδρομή που γίνεται και με το αυτοκίνητο, είναι η διαδρομή που ξεκινάει από τα Ασπρογερακάτα και κατεβαίνει δυτικά προς τα Πευκούλια, περνώντας πρώτα μέσα από μια κατάφύτη περιοχή και στη συνέχεια από τη Λαγκάδα, ένα στενό λαγκάδι γεμάτο από μια ειδική αυτοφυή ποικιλία πεύκων που ονομάζεται χαλέπιος πεύκη, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και καταλήγει σε μια εκτεταμένη πανέμορφη αμμουδερή παραλία, την παραλία Πευκούλια, κοντά στο γνωστό παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Νικήτα.


Τα παλιά σπίτια των χωριών της Λευκάδας ήταν κυρίως λιθόκτιστα. Ένας τέτοιος αυθεντικός οικισμός διατηρείται στο χωριό Δρυμώνας, που βρίσκεται μετά τα Ασπρογερακάτα, στο δρόμο που οδηγεί προς το νότο και τη Βασιλική. Ο Δρυμώνας είναι ένα χωριό χτισμένο σε μια απάνεμη πλαγιά για να έχει την καλύτερη δυνατή προστασία από την κακοκαιρία. Ο οικισμός αυτός διακρίνεται για τα ωραία του σπίτια που ανταποκρίνονται στην τυπική αρχιτεκτονική του νησιού. Πολλά απ' αυτά είναι μονώροφα ή χαμόγια, όπως λέγονταν και άλλα δίπατα ή διώροφα, όλα κεραμοσκεπή . Στα δίπατα συχνά οι σκάλες ήταν εξωτερικές, φτιαγμένες από ατόφια σκληρή πέτρα. Στην κορυφή του κεφαλόσκαλου σχηματιζόταν εξώστης, ο λεγόμενος πόντζος και από κάτω δημιουργούνταν ένας τοξωτός θόλος ή βόλτος που οδηγούσε στο κατώγι.

Στοπερίγραμμα του θόλου, που αποτελείτο από πέτρες που εξείχαν, τα λεγόμενα κλειδιά, σκάλιζαν οι ιδιοκτήτες το έτος που χτιζόταν το σπίτι. Πόρτες και παράθυρα ήταν συνήθως δίφυλλα, με κύριο χαρακτηριστικό τους την πολύ γερή κατασκευή. Τα περισσότερα σπίτια διέθεταν μια ειδική αντισεισμική στήριξη, το ποντελάρισμα, που αποτελείτο από χοντρές ξύλινες κολόνες. Αυτές τοποθετούνταν γύρω στους τοίχους, πάνω και κάτω, δημιουργώντας ένα ξύλινο πλέγμα, που ήταν αυτοστήριχτο. ΄Ετσι μπορούσε να κρατήσει όρθιο όλο το σπίτι, ακόμα κι αν έπεφταν οι εξωτερικοί του τοίχοι από έναν ισχυρό σεισμό. Όλα σχεδόν τα σπίτια είχαν τους βοηθητικούς τους χώρους, το φούρνο, το αχούρι για τα ζώα και τον κάτοικα για τις κότες, που βρίσκονταν στον κήπο ή στην αυλή.


Μετά τον Δρυμώνα, βρίσκεται ένα άλλο από τα πιο παλιά χωριά του νησιού, η Εξάνθεια. Είναι ένα κεφαλοχώρι που λέγεται ότι κατοικήθηκε από τα βυζαντινά χρόνια. Χτισμένο κι αυτό αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά, προστατεύεται πολύ καλά από την κακοκαιρία, αλλά και από τους πειρατές των μεσαιωνικών χρόνων. Κι εδώ οι κάτοικοι ασχολούνταν με την αγροτική καλλιέργεια, σιτηρά, δημητριακά, σταφύλια και ελιές. Τα στενά σοκάκια της Εξάνθειας μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες περασμένες εποχές και οι μικρές ασπρισμένες αυλές με τα λουλούδια δίνουν μια άλλη νότα στο τοπίο. Εδώ βρίσκεται και ένας ενδιαφέρον ναός, ο ναός του Αγίου Στεφάνου. Είναι παλαιός αλλά έχει υποστεί πολλές ζημιές. Ανοικοδομήθηκε αρκετές φορές. Στο τέμπλο του υπάρχει η χρονολογία 1850.

Οι Σφακισάνοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και μαζί από τους πιο επαναστάτες του νησιού. Από παλιά είχαν συνδεθεί με ορισμένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Λευκάδας. Η επανάσταση της Βουκέντρας είναι η πρώτη εξέγερση των χωρικών το 1357 και ξεκίνησε από αυτά τα ορεινά χωριά του νησιού. Αιτία ήταν η δυσβάστακτη φορολογία που επέβαλλαν οι Φράγκοι, κύριοι τότε της Λευκάδας. ΄Εχοντας σαν ορμητήριό τους ένα μικρό φρούριο στη θέση Επισκοπή, ξεσηκώθηκαν εναντίον του Γρατιάνου Τζώρτζη, του Αυθέντητης Λευκάδας. Η δεύτερη εξέγερση των χωρικών έγινε στα 1819 εναντίον των Άγγλων κατακτητών και πάλι εξαιτίας βαριάς φορολογίας. Αρνούμενοι να πληρώσουν οι αγρότες οχυρώθηκαν στη θέση Γιοχάρη και έστησαν ενέδρα στους Άγγλους στρατιώτες στη θέση Μπόζα όπου υπήρχε το ομώνυμο πηγάδι. Εκεί προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους αντιπάλους τους. Έπειτα οχυρώθηκαν στη θέση Ασπραχαλίκια και έδωσαν σκληρή μάχη. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης τοποθετεί εκεί την κατοικία του ήρωά του, Φωτεινού, στο ομώνυμο ποιητικότου έργο. Η θέση Μπόζα με το πηγάδι της έχει αναδειχθεί σήμερα ως ένας σημαντικός ιστορικός τόπος που μπορεί να γνωρίσει ο επισκέπτης. Στον Κάβαλο δημιουργήθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Σφακιωτών. Το Μουσείο θα φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της περιοχής.


Διασκέδαση

Για το φαγητό και το ποτό υπάρχουν παραδοσιακές νησιώτικες ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπάρ κ.λ.π. σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τους παραδοσιακούς υπέροχους μεζέδες (κοκορέτσι, σπληνάντερο) ψητά της ώρας κλπ. Πλούσια έθιμα και παραδόσεις σας περιμένουν να συμμετάσχετε ενεργά και να διασκεδάσετε.


Παραλίες

Οι κοντινές αποστάσεις από τις παραλίες του νησιού σας δίνουν την δυνατότητα να ζήσετε σε ένα καταπράσινο και ήρεμο περιβάλλον και να απολαύσετε σε λίγα λεπτά της ώρας το μπάνιο σας σε όποια παραλία εσείς επιλέξετε για να επισκεφθείτε.


Ταξιδεύοντας

Καθημερινά υπάρχει τακτική συγκοινωνία μέσω ΚΤΕΛ για να εξυπηρετείται ο επισκέπτης που δεν διαθέτει δικό του μεταφορικό μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: